Krówkowy sernik
Pamiętacie jak pisałam o wiśniowym cieście z nutellą? Wspominałam, że podrzucę Wam przepis na krówkowy sernik.
Pierwszy raz robiłam taki, oczywiście przy pomocy mamy, bo wstyd się przyznać, ale serniki coś nie chcą mi wychodzić :/
Ten wyszedł i był pyszny!
Spód:
Herbatniki- około 20 sztuk (tak w przepisie jest, ja dałem troszkę więcej :)
masło- 60 g
Masa serowa:
twaróg zmielony- 1 kg
masa krówkowa- 1 puszka
jajka- 3 sztuki
cukier- 5 łyżek
skrobia ziemniaczana- 2 łyżki
Dodatkowo: krówki, czekolada deserowa.
Herbatniki rozdrabniamy (tak samo jak przy spodzie w nutellowym spodzie- wałkiem, tłuczkiem) i łączymy z rozpuszczonym masłem.
Dno tortownicy (22-23 cm) wykładamy pergaminem, boki musimy masłem nasmarować.
Na dnie wykładamy ciasteczkową masę.
Miksujemy ser z masą krówkową, jajkami, cukrem i skrobią- na niskich obrotach i tylko do połączenia składników. Następnie wykładamy masę na ciasteczkowy spód.
Pieczemy w temperaturze 130 stopni przez 80- 90 minut. Gdy sernik wystygnie, wstawiamy go na noc do lodówki. Przed podanie dekorujemy wiórkami czekolady i pokrojonymi krówkami.
W moim serniku zamiast wiórek czekolady i krówek, po prostu użyłam polewy :)
Przepis mam z gazety biedronkowej- moje smaki życia. Powiem Wam, że znalazłam w gazetce jeszcze kilka ciekawych przepisów :) Na przykład na domowe burgery, pierniczki, zapiekanka pod ziemniaczanym puree :) MNIAM!
Krówkowy sernik jest łatwy do zrobienia i przede wszystkim pyszny! :)
P.S. Matka pracująca organizuje dziecinnie prosty konkurs z ciekawymi nagrodami :) Ja już spełniłam wszystkie warunki i mam nadzieję, że uda mi się znaleźć w gronie wygranych :) Hehe :) Zapraszam i Was do wzięcia udziału :)
Pozdrawiam, Milena :)
Pierwszy raz robiłam taki, oczywiście przy pomocy mamy, bo wstyd się przyznać, ale serniki coś nie chcą mi wychodzić :/
Ten wyszedł i był pyszny!
Spód:
Herbatniki- około 20 sztuk (tak w przepisie jest, ja dałem troszkę więcej :)
masło- 60 g
Masa serowa:
twaróg zmielony- 1 kg
masa krówkowa- 1 puszka
jajka- 3 sztuki
cukier- 5 łyżek
skrobia ziemniaczana- 2 łyżki
Dodatkowo: krówki, czekolada deserowa.
Herbatniki rozdrabniamy (tak samo jak przy spodzie w nutellowym spodzie- wałkiem, tłuczkiem) i łączymy z rozpuszczonym masłem.
Dno tortownicy (22-23 cm) wykładamy pergaminem, boki musimy masłem nasmarować.
Na dnie wykładamy ciasteczkową masę.
Miksujemy ser z masą krówkową, jajkami, cukrem i skrobią- na niskich obrotach i tylko do połączenia składników. Następnie wykładamy masę na ciasteczkowy spód.
Pieczemy w temperaturze 130 stopni przez 80- 90 minut. Gdy sernik wystygnie, wstawiamy go na noc do lodówki. Przed podanie dekorujemy wiórkami czekolady i pokrojonymi krówkami.
W moim serniku zamiast wiórek czekolady i krówek, po prostu użyłam polewy :)
Przepis mam z gazety biedronkowej- moje smaki życia. Powiem Wam, że znalazłam w gazetce jeszcze kilka ciekawych przepisów :) Na przykład na domowe burgery, pierniczki, zapiekanka pod ziemniaczanym puree :) MNIAM!
Krówkowy sernik jest łatwy do zrobienia i przede wszystkim pyszny! :)
P.S. Matka pracująca organizuje dziecinnie prosty konkurs z ciekawymi nagrodami :) Ja już spełniłam wszystkie warunki i mam nadzieję, że uda mi się znaleźć w gronie wygranych :) Hehe :) Zapraszam i Was do wzięcia udziału :)
Pozdrawiam, Milena :)
ulala apetycznie :))
OdpowiedzUsuńBrzmi świetnie, ale u mnie odpada. Nie ma tu takiego produktu, jak masa krówkowa. Szkoda, bo na pewno smakuje wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńMalwinkass jak coś wyślemy masę krówkową pocztą :) A dla mnie dla której od rana burczy w brzuchu ślinotoku dostałam. Może na Święta zrobię ?
UsuńTo jak juz bedziecie wysylac to ja rowniez poprosze (choc u nas w jednymz hipermarketow maja krowki - niby orginalne polskie), ale twarogu brak, czego nie moge przebolec i chyba nigdy nie przeboleje :(
UsuńUwielbiam serniki wszelkie maści, a w połączeniu z krówką... Wow, to musi być odlot już!!!
OdpowiedzUsuńMmm uwielbiam serniki <3 Jak to dobrze ze niedlugo jedziemy do Polski i zrobie zapasy polskich produktow takich jak twarog czy np masa krowkowa ;-) Fajny przepis!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Ja też czasem w gazetkach z biedronki wynajduje ciekawe przepisy. Tylko teraz nie robię sernikow bo moja mała uczulona na mleko:(
OdpowiedzUsuń