Krówkowy sernik

Pamiętacie jak pisałam o wiśniowym cieście z nutellą? Wspominałam, że podrzucę Wam przepis na krówkowy sernik.
Pierwszy raz robiłam taki, oczywiście przy pomocy mamy, bo wstyd się przyznać, ale serniki coś nie chcą mi wychodzić :/

Ten wyszedł i był pyszny!

Spód:
Herbatniki- około 20 sztuk (tak w przepisie jest, ja dałem troszkę więcej :)
masło- 60 g

Masa serowa:
twaróg zmielony- 1 kg
masa krówkowa- 1 puszka
jajka- 3 sztuki
cukier- 5 łyżek
skrobia ziemniaczana- 2 łyżki

Dodatkowo: krówki, czekolada deserowa.

Herbatniki rozdrabniamy (tak samo jak przy spodzie w nutellowym spodzie- wałkiem, tłuczkiem) i łączymy z rozpuszczonym masłem.
Dno tortownicy (22-23 cm) wykładamy pergaminem, boki musimy masłem nasmarować.
Na dnie wykładamy ciasteczkową masę.

Miksujemy ser z masą krówkową, jajkami, cukrem i skrobią- na niskich obrotach i tylko do połączenia składników. Następnie wykładamy masę na ciasteczkowy spód.

Pieczemy w temperaturze 130 stopni przez 80- 90 minut. Gdy sernik wystygnie, wstawiamy go na noc do lodówki. Przed podanie dekorujemy wiórkami czekolady i pokrojonymi krówkami.

W moim serniku zamiast wiórek czekolady i krówek, po prostu użyłam polewy :)

Przepis mam z gazety biedronkowej-  moje smaki życia. Powiem Wam, że znalazłam w gazetce jeszcze kilka ciekawych przepisów :) Na przykład na domowe burgery, pierniczki, zapiekanka pod ziemniaczanym puree :) MNIAM!

Krówkowy sernik jest łatwy do zrobienia i przede wszystkim pyszny! :)


P.S. Matka pracująca organizuje dziecinnie prosty konkurs z ciekawymi nagrodami :) Ja już spełniłam wszystkie warunki i mam nadzieję, że uda mi się znaleźć w gronie wygranych :) Hehe :) Zapraszam i Was do wzięcia udziału :)

Pozdrawiam, Milena :)

7 komentarzy:

  1. Brzmi świetnie, ale u mnie odpada. Nie ma tu takiego produktu, jak masa krówkowa. Szkoda, bo na pewno smakuje wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwinkass jak coś wyślemy masę krówkową pocztą :) A dla mnie dla której od rana burczy w brzuchu ślinotoku dostałam. Może na Święta zrobię ?

      Usuń
    2. To jak juz bedziecie wysylac to ja rowniez poprosze (choc u nas w jednymz hipermarketow maja krowki - niby orginalne polskie), ale twarogu brak, czego nie moge przebolec i chyba nigdy nie przeboleje :(

      Usuń
  2. Uwielbiam serniki wszelkie maści, a w połączeniu z krówką... Wow, to musi być odlot już!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm uwielbiam serniki <3 Jak to dobrze ze niedlugo jedziemy do Polski i zrobie zapasy polskich produktow takich jak twarog czy np masa krowkowa ;-) Fajny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie. Ja też czasem w gazetkach z biedronki wynajduje ciekawe przepisy. Tylko teraz nie robię sernikow bo moja mała uczulona na mleko:(

    OdpowiedzUsuń

Komentować może KAŻDY. Dlatego też, będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad :)

Należy pamiętać, że dyskusja może się toczyć bez używania słów obraźliwych i krzywdzących.

Dziękuję Ci za odwiedzenie mojego bloga i zapraszam ponownie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Mileniak.pl , Blogger