Zalany kurczak :) (filety z kurczaka w zalewie octowej)

Zalany kurczak- zabawnie brzmi, prawda?! :)


Uwierzcie mi na słowo, jest smakowity! Troszkę ten kurczak udaje rybkę, przez co kilka osób dało się oszukać :)

Fileciki zrobiła moja mama. Przepis "szwendał" jej się po zeszytach z jej przepisami już od dawien dawna... a że fileciki miała, to przepis wypróbowała i Nas wszystkich poczęstowała :)
Moja bratanica na pierwszy rzut oka stwierdziła, że to ryba i jeść nie będzie. Ja na to, że więcej zostanie dla mnie :)
Troszkę się bałam, czy Hani nic nie będzie jak zjem takiego filecika, ale na szczęście nie.
Oczywiście się nie obżerałam- żeby nie było :) Spróbowałam, a potem żałowałam, bo zjadłabym jeszcze :)
Mężuś również był a'la rybką zachwycony :)

Dla chętnych podaję przepis:
4-5 piersi z kurczaka
2 jajka
pieprz
sól
kilka łyżek bułki tartej
olej do smażenia
ZALEWA: 
5 szklanek wody
1 szklanka octu
kilka ziarenek ziela angielskiego
3/4 płaskiej łyżeczki soli
2 małe liście laurowe
3 cebule
1 szklanka cukru


Piersi z kurczaka starannie myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy, kroimy w średniej wielkości paski. Lekko oprószamy solą oraz pieprzem.
Zanurzamy w "roztrzepanych"  (jak kto woli: rozkłóconych) jajkach, obtaczamy w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej, po czym smażymy na nim kawałki kurczaka (na złoto).
Cebule obieramy i kroimy w cienkie talarki.
Do rondelka wlewamy ocet i wodę, dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe, cukier, sól i cebulę. Mieszamy składniki i przez chwilkę gotujemy.
Zrumienione piersi z kurczaka wkładamy do słoiczka i zalewamy gorącą zalewą. Całość ostudzić, a następnie wstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce.

Mama akurat nie miała "wolnego" mniejszego słoiczka, więc zrobiła w takim większym- musiałam  dodać to zdanie, ponieważ powiedziała, że inaczej nie da mi przepisu :) (Taaak, moja mamuśka odwiedza blogowy świat)





Oj ta Babcia Basia zawsze coś dobrego wykombinuje :)

Życzymy Wam smacznego :)

4 komentarze:

  1. Uwielbiam to! Faktycznie smakuje trochę jak ryba :)
    Pyszności, teraz mam ochotę na coś takiego pysznego, kwaśnego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy przepis, ale na razie odpada, bo jeszcze karmię piersią

    OdpowiedzUsuń

Komentować może KAŻDY. Dlatego też, będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad :)

Należy pamiętać, że dyskusja może się toczyć bez używania słów obraźliwych i krzywdzących.

Dziękuję Ci za odwiedzenie mojego bloga i zapraszam ponownie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Mileniak.pl , Blogger